Regering herziet maatregelen VAA wagens

Gepubliceerd op 24 oktober 2016

Vandaag, 25 januari 2012, werd aangekondigd dat de maatregelen inzake de berekening van het voordeel alle aard inzake personenwagens wordt herzien.
Enerzijds om misbruik te vermijden, door wagens aan verbonden vennootschappen te verkopen aan een lage prijs om op die manier de belastbare basis van het voordeel alle aard te drukken, zal de berekening gebaseerd zijn op de nieuwwaarde en niet de prijs die werkelijk werd betaald of gefactureerd.
Daarnaast zal deze nieuwwaarde jaarlijks met 6% verminderen tot men na 5 jaar op 70% van de nieuwwaarde zit. Eens de 70% is bereikt, daalt de waarde niet verder meer.
Voor de btw-regeling vanaf 2012 inzake voordelen alle aard van firmawagens en eventuele aftrekbeperking in functie van beroepsgebruik, is het nog steeds wachten op het aangekondigde addendum.
Deze nieuwe regeling zal het VAA in hoofde van zaakvoerders en personeel niet drastisch doen dalen. Men kan het zelfs geen klein doekje tegen het bloeden noemen. Ondernemers zullen dus blijven zoeken naar mogelijke uitwegen om een zware taxatie van het voordeel alle aard te vermijden, door de wagen privé te houden en een verhuurprestatie aan te rekenen aan hun vennootschap en vooral voor werkgevers, door wagens van een lagere categorie aan te bieden.
De kans dat de gewijzigde maatregel niet zal voorkomen dat de Schatkist enorme verliezen aan btw-ontvangsten op autoverkopen zal mislopen, blijft dus bijzonder reëel.


Heb je graag toegang tot de nieuwsberichten?

Bestaande klant?

Nieuwe klant?