Nu ook 6% btw op planten bij tuinaanleg en -onderhoud?

Gepubliceerd op 7 februari 2019

De levering van levende sierbomen, -heesters, -struiken en andere levende sierplanten is in België onderworpen aan het verlaagd btw-tarief van 6%. Hetzelfde geldt voor bollen, knollen, wortels en ander plantgoed voor de sierteelt. Verstrekt een tuinaannemer in het kader van de aanleg of onderhoud van een tuin ook de planten, dan maken die deel uit van de dienst van tuinaanleg- of onderhoud die in België volledig aan 21% btw is onderworpen.
Begin 2017 werd in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om het verlaagd btw-tarief van 6% uit te breiden naar de leveringen van de volgende goederen bij de aanleg of onderhoud van een tuin:

levende woudbomen, levende fruitbomen, heesters en -struiken alsmede plantgoed daarvan
levende sierbomen, -heesters, -struiken en andere levende sierplanten, bollen, knollen, wortels en ander plantgoed voor de sierteelt, ook wanneer deze goederen bij de aanleg en het onderhoud van tuinen worden geleverd

Binnen de regering werd echter nooit een akkoord bereikt over de invoering van deze maatregel. Maar de Kamercommissie Financiën heeft dit wetsvoorstel op 29 januari toch aangenomen. Het is nu afwachten of dit wetsvoorstel ook goedgekeurd zal worden in de plenaire vergadering van de Kamer en dus effectief uitwerking zal krijgen. Bovendien voorziet het wetsontwerp dat de btw-verlaging pas in werking zal treden op de eerste dag van de maand na afloop van een termijn van tien dagen te rekenen van de dag volgend op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.
De voormelde uitbreiding van dit verlaagd btw-tarief is vandaag nog niet van toepassing. Tuinaannemers kunnen de prijs voor de bij hun dienst verstrekte planten dus nog niet afzonderlijk belasten met 6% btw.
 
 


Heb je graag toegang tot de nieuwsberichten?

Bestaande klant?

Nieuwe klant?