Btw over opstalrecht wanneer ontwikkelaar appartement afstaat aan opstalgever

Gepubliceerd op 24 oktober 2016

In het kader van projectontwikkeling​ gebeurt het geregeld dat een grondeigenaar aan een ontwikkelaar een opstalrecht verleend om appartementen en/of woningen te bouwen. In ruil daarvoor krijgt de grondeigenaar dan één of meerdere appartementen en/of woningen.
De afstand van die appartementen en/of woningen is in feite een aannemingswerk dat door de projectontwikkelaar wordt verricht voor de opstalgever.
Over deze werken is minstens btw verschuldigd over de ‘normale waarde’ (artikel 36 Wbtw). Maar volgens artikel 26 is de btw verschuldigd over alles wat de dienstverrichter in de plaats voor zijn dienstverlening verkrijgt of moet verkrijgen.
Volgens de fiscus, en hierin gevolgd door het Hof van Beroep te Gent, moet de btw over deze aannemingswerken berekend worden over de waarde van de door de opstalgever gegeven opstalrecht, in voorkomend geval verhoogd met een opleg in geld die de opstalgever aan de projectontwikkelaar verschuldigd is.
Voor het Hof is het duidelijk dat de opstalgever het opstalrecht nooit zou geven zonder dat de projectontwikkelaar één of meerdere gebouwen zou oprichten voor de opstalgever. Beide overeenkomsten vormen dan ook één geheel volgens het Hof.
HvB Gent, 1 december 2015
 
Fiscooloog, 2016, 1473/12, S. Van Crombrugge, 20 april 2016


Heb je graag toegang tot de nieuwsberichten?

Bestaande klant?

Nieuwe klant?